Övre Hammardammen Samfällighetsförening (ÖHS).
INFORMATIONSDOKUMENT
upprättat 2012-06-01. Uppdaterat senast 2022
Innehåll
Allmänt
Ansvar
Tvist
Skötsel av gemensamma områden och anläggningar:
Skog
Vägar
Vattenförsörjning
Öppen terräng
Strandområde
Sophantering
Fyllning av badtunnor/bubbelbad
Brevlådor
Föreningsstämma/årsmöte, styrelsemöten.
Avgifter till samfälligheten
Styrelsemedlemmar samt ansvars- och kontaktpersoner
Allmänt
Hammardammens samfällighetsförening har 2011 köpt/övertagit de markytor som omgärdar eller gränsar till alla enskilda fastigheter inom samfällighetens område. Våra gemensamma ytor och anläggningar skall skötas och underhållas för att bibehålla ett trivsamt och välskött område.
Skötsel och hantering av de gemensamma ytorna och anläggningarna handhas och beslutas av styrelsen.
Nedanstående förhållningssätt/regler har tagits fram för att vidtagna åtgärder skall vara positiva för fastighetsägarna.
Egna initiativ uppmuntras men det förutsätter att förenings regler och anvisningar följs. Före det att någon åtgärd vidtas ska kontakt tas med berörda grannar och överenskommelse nås i den aktuella frågan.
I de fall som anges i dokumentet skall ÖHS styrelse alternativt dess kontaktperson, som är utsedd att hantera aktuell fråga, kontaktas.
I vissa fall kan ett styrelsebeslut eller ett årsmötesbeslut erfordras.
Under tid före Hammardammens övertagande har en del byggnationer uppförts på de numera gemensamma ytorna. Det förutsätts att dessa byggnationer har uppförts med erforderliga lov som vid varje byggtillfälle ställts som krav från myndigheter och/eller markägare.
Ansvar
Den som gör egna insatser på ÖHS´s gemensamma område eller anläggningar, med eller utan beslut från styrelse, gör detta på egen risk och eget ansvar. Föreningen påtar sig inget ansvar vid sådana insatser och har ej någon försäkring som täcker skada eller olycka.
Medgivande från styrelsen att göra insatser på gemensamt område eller anläggning förutsätter att den som gör insatsen har erforderlig utbildning, skyddsutrustning och kompetens.
Tvist
Om oenighet uppstår om tolkning av förhållningssätt/regler i detta dokument ska styrelsen rådfrågas och dess anvisningar följas.
Skötsel av gemensamma områden och anläggningar:
Skog
Sly
Sly bör röjas för att hålla terrängen öppen.
Röjning kan ske på eget initiativ men berörda intilliggande fastighetsägare skall vidtalas för överenskommelse. Vid röjning får ej ris och sly etc. lämnas kvar på platsen. Det ska tas om hand på lämpligt sätt.
Mindre träd
Mindre träd med en diameter upp till 10 cm ca:1 m över mark får fällas.
Fällning kan ske på eget initiativ men berörda intilliggande fastighetsägare skall vidtalas för överenskommelse. Vid fällning får ej ris lämnas kvar på platsen. Det ska tas om hand på lämpligt sätt.
Träd
Före fällande av träd som har större diameter än 10 cm ca 1 m över mark skall överenskommelse med berörda intilliggande fastighetsägare ha nåtts och godkännande av styrelsen ha erhållits genom dess kontaktperson.
Rotvältor/fallna träd som utgör hinder kan åtgärdas på lämpligt sätt. Vid fler fallna träd skall styrelsen kontaktas.
Styrelsen beslutar om hur timmer och ved skall hanteras.
Omhändertagande av ris samt avstädning görs av den som utför eller ansvarar för arbetet.
Där flera träd eller stora träd behöver fällas kan styrelsen besluta om att hyra in en entreprenör för arbetet. Styrelsen kan också organisera annan lämplig hantering.
Skötsel
Styrelsen utarbetar kontinuerligt en plan för hur skogsområdena skall skötas.
Följande princip gäller på föreningens mark: "Avverkning av alla granar och grova tallar. Glesa ur kvarvarande tallar och björkar" detta för undvika kalhyggen och få glesa men trädbevuxna områden. Undantag göres självklart för träd som står nära väg eller hus eller av annan orsak kan riskera väg eller hus om de blåses eller av annan orsak skulle falla.
Vägar
Föreningens vägar
Skötsel av föreningens vägar handhas av styrelsen. Häri ingår underhåll samt plogning och sandning.
Väganslutningar
Väganslutning från föreningens väg till fastighetsgräns utförs och bekostas av fastighetsägaren.
Väganslutningen får ej blockera vattenavrinningen i förekommande dike. Vägtrumma skall då anläggas under anslutningen.
Hänsyn skall tas till eventuell vattenledning.
Vägområde vid fastighet
Det är fastighetsägarens ansvar att hålla väl röjt mellan fastigheten och föreningens väg
Annan väghållare
Underhåll av skogsbolagets vägar samt röjning av vägrenar ansvarar skogsbolaget för.
Underhåll av annan förenings eller väghållares vägar samt röjning av vägrenar ansvarar respektive väghållare för.
Vattenförsörjning
Vattenförsörjningsanläggningarna består av vattentäkt och ledningar. Vattentäkten och huvudledningarna med ventiler och vattenposter ägs och förvaltas av föreningen.
Vattentäkt
Vattentäkten består av två brunnar med en dränkbar pump samt pumphus med hydroforanläggning, el– och automatikutrustning samt vattenmätare.
Ledningar
Vattendistributionssystemet består av huvudvattenledningar med erforderliga avstängningsventiler och vattenposter samt servisledningar. Servisledning med tillhörande ventil ägs och underhålls av respektive fastighetsägare. T-rör anordnade på huvudledningarna för anslutning av vattenserviser ägs av föreningen.
Huvudvattenledningarna är förlagda längs med vägarna.
På servisledning skall finnas en servisventil. Ventilen placeras mellan vägdiket och fastighetsgränsen. Ventilen markeras på lämpligt sätt så föreningen kan hitta den för avstängning vid t.ex. röravbrott
Brott eller läckage på ledningar anmäls till styrelsen. Brott och läckage på huvudledningar med tillhörande ventiler samt T-rör repareras och bekostas av föreningen. Reparation utförs snarast möjligt inom ramen för föreningens möjligheter. Brott på servisledningar samt tillhörande ventil utförs och bekostas av fastighetsägaren.
Vattenposterna får inte användas för fast anslutning av tex. sommarvattenledning med mindre än att anordningen godkänts av styrelsen och att ansvaret för frysskador övertas av fastighetsägaren.
Nyanslutning / ombyggnad /reparation av servisledning
Ansökan för anslutning av ny servisledning görs till styrelsen. Anslutningen skall utföras av sakkunnig person eller firma med godkänt material. Anläggning och anslutning av servisledning bekostas av fastighetsägaren. Ingrepp på huvudledningen såsom reparation av T-röret får endast göras efter särskilt godkännande av föreningen.
Servisventilen placeras på frostfritt djup och får ej placeras närmare huvudledningen än 2 m.
Avstängning / öppning av servisventil
Flera fastighetsägare har servisventil av den typ som dränerar ut vatten från ledningen mellan hus och ventil vid avstängning. Detta för att minska risken för frysskador vintertid. Denna ventiltyp skall manövreras enligt följande för att fungera väl, samt att inte släppa/läcka ut vatten från föreningens trycksatta ledningsnät.
OBS! Vid öppning av ventil: Skruva alltid upp ventilen till sitt maximala öppningsläge.
OBS! Vid stängning av ventil: Skruva alltid ner ventilen till sitt maximala stängningsläge.
Öppen terräng/gräsytor
Mindre ytor för potatis/blommor kan användas med berörda grannars medgivande.
Gräsytor och ängsmark bör klippas eller slåttas. Skötsel kan ske på eget initiativ med berörda fastighetsägares medgivande
Strandområde
Båt
Båtar kan läggas i strandbrynet. Plats bör väljas på lämpligt ställe.
Brygga
Önskemål om brygga ställs till styrelsen
Kommunen tillåter byggnation av mindre bryggor i vattenområde som finns markerat i detaljplan U-11 från 1965. Detta finns i planbestämmelserna.
Med mindre bryggor menas max 6 m2 ex.vis 1x6 alt 2x3 m.
För större bryggor erfordras bygglov/strandskyddsdispens.
Brygga som byggs och befinner sig på föreningens mark skall vara tillgänglig för alla medlemmar.
(Rörande kommunens bestämmelser och storlek på bryggor se kommunens svar till ordföranden: Bryggor - Kommunens bestämmelser)
Sophantering
Föreningen har en gemensam hantering av sopor för alla dess medlemmar. Föreningen har ett antal större året runt tunnor som betalas av föreningen.
Fastighetsägares ansvar är att betala enbart grundavgiften för avfallstaxan till enterprenören/kommunen som hanterar sophämtning. Grundavgiften går till kostnader för avfallsplanering, administration och service. För hushållen ingår nyttjande av återvinningscentralen för avlämnande av grovavfall och farligt avfall.
Hämtningsavgifterna står föreningen för.
Den entreprenör som hanterar sophämtning mm ställer givna krav på vad som får läggas i tunnorna. Dessa krav ställs bl.a för miljö- och trivsel inom området och skall skall följas.
För grovsopor och miljöavfall kontaktas den lokala avfallshanteraren.
Närmsta sorteringsstation (begränsad) finns vid ”Handlarn” på Losvägen.
Fyllning av badtunnor/bubbelbad
Fyllning av badtunna bör ske före 15 maj och aldrig i en torr period. Man får max fylla badtunna med 1000 liter per dag, vid behov måste fyllning ske över flera dagar i omgångar (max 7 dagar) utan att överskrida max 1000 liter per dag. Meddela pumstationsansvarig och styrelsen när man tänker påbörja fyllningen av badtunna, så att den ökade vattenförbrukningen inte felaktigt antas bero på något läckage etc samt att man meddelar när man har fyllt klart. :-)
Brevlådor
Brevlådors uppsättning och skötsel hanteras inte av föreningen.
Kontakta styrelsen för vidare upplysning.
Föreningsstämma/årsmöte, styrelsemöten.
Årsmöte
Årsmöte hålls i maj eller juni. Kallelse kommer senast två veckor före mötet.
Motion ska vara styrelsen tillhanda senast under mars månad för att kunna behandlas på årets föreningsstämma.
Styrelsemöten
Styrelsemöte hålls normalt på våren och hösten samt före och efter årsmötet. Extra styrelsemöte hålls vid behov.
Åtkomst av mötesprotokoll
Protokoll och information kommer att finnas tillgängliga på Övre Hammardammens Samfällighetsförenings hemsida www.hammardammen.se
Årsmötesprotokollet hålls tillgängligt i brevlådan vid anslagstavlan. Ett stationärt exemplar och ett för hemlåning (och återlämnande).
Avgifter till samfälligheten
Årsavgiften till samfällighetsföreningen för nästkommande år fastställs vid årsmötet i samband med att budgeten beslutas.
Avgiften består av en drift- och underhållsdel samt en investeringsdel.
Debitering av årsavgift grundar sig på fastighetens status/andelstal per 1:a januari aktuellt år.
Som fastboend med andelstal 2,0 räknas den fastighet där person är skriven på fastighetens adress.
Som bebyggd fastighet med andelstal 1,0 räknas den fastighet som har ett byggnadslov.
Andelstal 0,1 debiteras obebyggd tom.
Styrelsemedlemmar samt ansvars- och kontaktpersoner
Se senaste årsmötesprotokoll.